Институтът Pantone, съвместно със световно известния бранд Dove, лансираха спектър от натурално сиви цветове за коса, в подкрепа на естествената женска красота.


Шампоанът за сиви коси на Dove вече е в продажба в сайта им, а междувременно инициативата бе подкрепена и от заместник-редактора на британския Vogue Сара Харис, която сподели, че за нея преминаването към естествено посивели коси е позитивна и естетически красива промяна. “Никога не съм обмисляла да боядисвам косата си. Според мен е сериозна проява на сила да виждаме все повече и повече жени, от всякакви възрасти, да се осмеляват и носят своите коси в натуралните нюанси на сивото. Въпреки че разбирам обществените реакции, продиктувани от обсебеността да изглеждаме млади, смятам че тази тенденция и всичко в подкрепа на увереността на жените да бъдат естествени, е наистина свежа промяна.”

Вълната набира все повече популярност в световен мащаб и по всичко личи, че ще се превърне в мощен тренд в подкрепа на естественото остаряване. Разбира се, козметичната индустрия се надпреварва да измисля всевъзможни продукти, които да имитират посребрените коси, чрез редица бои и шампоани за посивяване, изсветляване и т.н. Известни личности, стилисти и блогъри промотират всички възможни нюанси, от натурално сиво, през гъбено, до платинено сребърно.

Манията е заляла огромна част от женското население по света, включително и млади момичета, всяко от които се старае да покаже невиждана визия. Трендът придобива толкова солиден отклик, че го наричат “Грейнесанс” (грей – от англ. сив цвят; и по подобие на Ренесанс).

Статистиката сочи, че средната възраст, на която косите на жените започват да посивяват е около 35 годишна възраст, като мнозина от тях са склонни да се оставят на естествения процес, вместо да боядисват побелялата коса. Уви, малка част от тях удържат на социалния натиск, според който посивяването е сигурен знак за остаряване, а нашата задача е да бъдем вечно млади, нали така?!

С помощта на тренда “back to the nature”/”завръщане към природата”, настроенията сериозно се променят и  везните все повече се накланят към използването на естествените ресурси, било то природни или генетични. Жените ще могат най-накрая да си отдъхнат от нуждата да поддържат перфектна визия и да изглеждат недокоснати от времето.